Gyakran mondják nekünk, hogy nem túl nehéz túlélni a vadonban. Rengeteg ehető növény és gyümölcs található ott, valamint tápláló madarak, emlősök, hüllők és rovarok.
Az ehetetlen élelmiszerek a vadonban nem kapnak annyi figyelmet. Nem csak az ehetetlen „élelmiszerek”, hanem a növények, halak és emlősök, amelyek fogyasztása valóban veszélyes.
Tehát ha éhesnek találja magát egy erdei séta során, ne véletlenszerűen válasszon és fogyasszon olyat, ami vonzónak és ártalmatlannak tűnik. Egy rágcsálás is ledönthet a lábáról. Íme 10 dolog, amire figyelni kell.
10: Gomba
Igen, sok ehető gomba nő a szabadban. A szakértők szerint csak Észak-Amerikában több ezer ehető faj él. De sok mérgező is van – körülbelül 250 faj ugyanazon a kontinensen. Ha nem gombaszakértő, a legjobb, ha békén hagyja ezeket a gombákat, és az élelmiszerboltban szerzi be. Még ha úgy gondolja is, hogy elég jól tudja, melyik ehető és melyik nem, ne feledje, hogy néhány mérgező gombánál több is van, amelyek nagyon hasonlítanak a népszerű ehetőekre.
Ilyen például a zöld spórás napernyő. Ez a leggyakrabban fogyasztott mérgező gomba Észak-Amerikában. Miért? Amikor fiatal, a zöld spórás napernyők azokra a fehér gombákra hasonlítanak, amelyeket pizzákon, salátákon és a piacon látunk.
Aztán ott vannak a nagyra becsült kucsmagombák, amelyeknek van egy gonosz ikertestvérük a mérgező „hamis kucsmagomba”, ugyanígy az ízletes rókagombával, amely borzasztóan hasonlít a mérgező rókagombára. Legyen tehát biztonságban, és ne kóstoljon meg semmilyen vadon termő gombát.
9: Pangó víz
Tudjuk, tudjuk – a víz nem ehető. Ennek ellenére érdemes megvitatni ezt a témát, mivel a szomjúság erős motiváció lehet. Ha nem vitt magával elég H2O-t a túrára, ne gondolja, hogy megmártózhat egy állóvizű medencében, hogy szomját oltsa. Az ilyen víz meglehetősen ártalmatlannak tűnhet, különösen, ha nem fedi nyálkás zöld bevonattal. Minden bizonnyal jobbnak tűnhet, ha hosszan kortyol egy állóvizes medencéből, mint kimenni, különösen, ha nagyon meleg van kint, vagy ha már régóta nem ivott egy cseppet sem. De minden bizonnyal ennek van némi kockázata.
Bármilyen pangó vizű medence, vagy akár egy lassú folyású vízterület számtalan szaporodni vágyó rovart vonz. Ezek közül a legelső a szúnyogok, amelyek jól ismertek súlyos betegségek, például malária, dengue -láz és nyugat-nílusi vírus átviteléről.
Mindig próbálja meg kihagyni az állóvizeket és keressen folyókat, patakokat. Még jobb, ha mindig visz magával sok vizet, ha egy ideig a szabadban lesz.
8: Mérges borostyán
A név mindent elmond: mérges borostyán. Mi a fenéért próbálna a közelébe menni valaminek, aminek a nevében „méreg” van? Talán azért, mert úgy gondolta, hogy ez valami más. A mérges borostyán hasonlíthat más ártalmatlan kúszó szőlőhöz. A növény olajat – urushiolt – termel, amely ismert bőrirritáló. Ha megérinti, szörnyű, hólyagos kiütéseket kaphat, amely elég sokáig tarthat. Továbbá, ha már ki volt téve ennek, akár allergiás is lehet rá.
Valamikor valaki úgy gondolta, hogy a mérges borostyán evése segíthet az embereknek immunitás kialakulásában ellene. 1987-ben készült egy tanulmány erről – az Archives of Dermatology -ban jelent meg –, de az eredmények negatívak voltak. A mérges borostyán elfogyasztása nem váltotta ki az embereket immunissá annak csúnya mellékhatásaira. Ennek elfogyasztása azonban fennáll annak a veszélye, hogy súlyos irritációt okoz a szájban, a torokban vagy a bélnyálkahártyában. Ráadásul az émelygéstől és a hányástól a lázig és a halálig mindennel szembesülhet.
7: Lócsalán
Ki nem szereti a gömbölyded koktélparadicsomot? Ha azonban úgy gondolja, hogy egy túra közben egyet lát a bozótban nőni, ne kopogassa meg, és ne egye meg. Valószínűleg egyáltalán nem koktélparadicsom. Ami még aggasztóbb, hogy a paradicsomcsalád számos vadon élő rokont tartalmaz, amelyek fogyasztása káros lehet. A lócsalán az egyik ilyen.
A lócsalán gyümölcse általában sárga vagy zöld színű, és koktélparadicsom alakú. Különösen aggasztó, ha valaki télen belebotlik. Ebben a szezonban maga a növény elhalt, de gyümölcse gyakran vonzónak tűnik, és még mindig meglehetősen lédús. De ha a szájába dugja az egyiket, akkor hasi fájdalmak és légzési nehézségek jelentkezhetnek.
6: Rhododendron (Havas szépe)
A rododendronokat néha a cserjék királyának is nevezik, mert ezek a virágzó örökzöld növények a mérsékelt égövi tájakon virágoznak. A nagy és bőrszerű levelű rododendronok szép piros, fehér, rózsaszín vagy lila virágcsoportokat öltenek. Sajnos azok számára, akik a vadonban nassolni szeretnének, a rododendron minden darabja mérgező. Különösen a levelek veszélyesek. Egyes rododendronok felütése gyomorirritációt és hasi fájdalmat okozhat. Még rosszabb, hogy rendellenes szívverést, görcsöket, kómát és esetleg halált okozhat.
Érdekes módon azok, akik megbetegedtek a rododendronmérgezésben, általában a növény nektárjából készült mézet ettek. Az ilyen rododendronmérgezések már ie 400-ban előfordultak, amikor az írásos feljegyzések „mézmérgezést” említettek, amely 10 000 görög katonát betegített meg, akik rododendronnektárból készült mézet ettek.
A növény más állatokra is mérgező; egyesek a rododendront „bárányölőnek” és „borjúölőnek” nevezik, mert ezek a fiatal állatok nincsenek tisztában a veszélyeivel, és néha elpusztulnak, miután nagy mennyiségű levelet vagy virágot fogyasztottak.
5: Oroszlánhal
A színes oroszlánhalak, amelyek a Csendes-óceánban honosak, falánk étvágyúak. Az utóbbi időben elfoglalták a karibi vizeket, ahol pusztítást végeznek a zátonyok ökoszisztémáiban. (Senki sem tudja biztosan, hogyan kerültek oda, de a vezető elmélet szerint a halakat az akváriumtulajdonosok dobták ki a tengerbe). A probléma leküzdése érdekében a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) az oroszlánhalak fogyasztását javasolta, hogy megszabaduljon tőlük. Igen, ezeknek a halaknak mérgező tüskéik vannak, elismerték a NOAA tisztviselői is, de ha eltávolította őket, a halak nagyon finomak és biztonságosan fogyaszthatóak.
Ne siessen követni a NOAA tanácsát. Mintegy 200 oroszlánhalat tesztelt 2010-ben az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA), miután a NOAA kiadta a kiáltványát, és több mint 25 százalékuknál találtak olyan toxint, amely nem biztonságos ciguaterát, egy halalapú ételmérgezést okozhat. Ha oroszlánhalat eszik, nemcsak a jellegzetes ételmérgezési tüneteket (hasmenés, hányás, fáradtság), hanem neurológiai problémákat is kockáztat. Ez utóbbi magában foglalja a kezek és lábak bizsergését, az érzést, hogy a fogai lazulnak, és a hőmérséklet fordított érzése.
Ne gondolja, hogy a ciguatera is anomália. Évente körülbelül 50 000 ciguatera esetet jelentenek szerte a világon, bár a szakértők szerint a valós szám akár 100-szor is magasabb lehet.
4: Magyal, krisztustövis
A magyalt főként egy karácsonykor felakasztott koszorúhoz társíthatja. De sok faj létezik, amelyek közül néhány vadon nő. Az élénkpiros bogyók hívogatónak tűnhetnek, de érdemes tartózkodni tőlük, mivel hányingert, hasmenést, hányást és esetleg halált okozhatnak.
A levelek azonban egy másik történet. Az észak- és dél-amerikai indiánok évszázadok óta használták egyes magyalfajták leveleit gyógyászati célokra. Az Ilex vomitoria magyalfaj segített a hányásban, míg az Ilex opaca fajta szívserkentő volt. A magyallevélből készült teák az egyszerű köhögéstől és a vízvisszatartástól kezdve az ízületi fájdalmakig, a mellkasi torlódásig és a magas vérnyomásig mindennel küzdenek. Még a belek tisztítására és a vizelet áramlásának növelésére is használták
A világ bizonyos részein ilyen széles körben elterjedt használat ellenére a szakértők szerint még mindig kockázatos a magyallevelek lenyelése, ami hasmenést, hányingert és hányást okozhat.
3: Denevérek
Képzelje el, hogy eltévedt az erdőben, és az egyetlen fehérje, amelyet észrevesz, az egy denevér. Feltételezve, hogy jók a csapdaállítási készségei, érdemes nekivágnia? Igaz, hogy az emberek szerte a világon esznek denevérhúst. Ennek egyik oka az, hogy kiváló fehérjeforrás, amely füstölhető vagy levesekhez adható. A denevérek azonban több vírust tartalmaznak, mint bármely más emlős a Földön. Valójában úgy gondolják, hogy a 2014-es Ebola-járvány a nyugat-afrikai denevérektől származott. Az igazi veszélyt nem annyira a denevérevés jelenti, hanem az, hogy vadászat közben megharapják vagy megkarcolják, vagy ha testnedveikkel érintkeznek a főzés és az előkészítés során.
Nem az ebola az egyetlen betegség, amellyel a denevéreket kapcsolatba hozták. Guam chamorro lakossága nagy arányban szenvedett egy furcsa neurológiai betegségtől, amely végül a Mariana repülőróka, egyfajta denevér fogyasztására vezethető vissza. Ez az emlős, mivel szokása szerint cikád növények magjait eszik, neurotoxinokat szerez, és így veszélyessé válik az emberi fogyasztásra. Az okos dolog? Hagyd békén a denevéreket.
2: Gyűszűvirág
Sok ehető virág létezik, például körömvirág, szegfű és méhbalzsam. De ne gondolja, hogy bármilyen szép virágot leszedhet, és a szájába dughat. Számos ártalmas, köztük a gyűszűvirág. Tündérharangnak, nyúlvirágnak, torokfűnek és boszorkánygyűszűnek is nevezik, a gyűszűvirág körülbelül 1 méter magasra nő. Lila, rózsaszín vagy fehér virágokkal rendelkezik, amelyek egy központi szár mentén helyezkednek el. Levelei fontosak az orvosi ipar számára, mivel a szívgyógyszer digitalisz előállításához használják. (A Digitalis nevét egyébként a gyűszűvirág latin nevéből kapta: Digitalis purpurea).
De ne egyen gyűszűvirágot, annak leveleit vagy a növény bármely részét. Ha igen, akkor nagy valószínűséggel hányinger, hányás, görcsök és hasmenés alakul ki. Valószínűleg a szája is fájni fog. Talán a legveszélyesebb dolog az, hogy a növény befolyásolhatja a pulzusszámot, ugyanazoknak az összetevőknek köszönhetően, amelyek kiválóan alkalmasak a digitalis előállítására.
1: Bürök
A görög filozófus, Szókratész arról híres, hogy halálra ítélték mérges büröktea ivásával. Tehát elég jó elképzelése lehet arról, hogy a bürök lenyelése nem a legokosabb ötlet. A lágyszárú növény, amely a petrezselyemfélék családjába tartozik, magas, kétéves növény, vastag karógyökérrel és lila foltos szárral. Kis, fehér virágfürtöket hoz. Leveleit gyakran összetévesztik a vadpetrezselyemmel, a gyökereit pedig a paszternákkal.
Bár veszélyes a növény bármely részét elfogyasztani, a leghalálosabb része a magvak, amelyek koninint, egy mérgező alkaloidot tartalmaznak. Bár a mérges bürök őshonos Eurázsiában, behurcolták Észak-Amerikába, és jelenleg vizek mentén és a gazos helyeken találhatók, hasonlóan a közönséges gyomokhoz.
Tehát mi történik, ha megeszi ezt a növényt? Valószínűleg olyan tipikus mérgezési tünetei lesznek, mint a hányás, gyengeség és remegés. De a bürökmérgezés a központi idegrendszert is lenyomja, és kómába sodorhatja.