karcos szemüveg

Nem csak bosszantóak – a karcos lencsék biztonsági kérdés is.

Hacsak nem választja a drága karcolásgátló bevonatot, vagy nem vigyáz nagyon jól a szemüvegére, akkor valószínű, hogy időnként néhány karcolás lesz a lencséjén. És még ha nem is hord dioptriás szemüveget, lehet hogy van napszemüvege, és az is hajlamos a karcolódásra (főleg, ha tok nélkül dobja be az autó kesztyűtartójába).

A jó hír azonban az, hogy nemcsak a szemüveg megkarcolódásának megelőzésére van lehetőség, hanem a meglévő karcoktól is megszabadulhatunk. Íme néhány tipp mindkettőhöz:

Hogyan távolítsuk el a karcolásokat a szemüvegről

Természetesen, amikor a „szemüveg” megkarcolódásáról beszélünk, akkor valójában a lencsékre gondolunk, nem pedig a keretre (bár ezek is megkarcolódhatnak). A karcolások, amelyekkel itt szembesülünk, viszonylag kisebbek a mindennapi elhasználódástól – nem túl mély sérülés.

Mielőtt bármi mást tenne, Jonathan Zavaleta (Spy) azt javasolja, hogy öblítse le a szemüveget meleg vízzel, majd egy mikroszálas kendővel törölje le a lencsékről a szennyeződéseket vagy port. Ezt követően hozzáláthatunk annak a megoldásnak, amely segít a karcolások kezelésében.

Keverjen össze néhány evőkanál szódabikarbónát kis mennyiségű vízzel, hogy sűrű pasztát hozzon létre, mondja Zavaleta. Ezután fogjon meg egy tiszta mikroszálas kendőt (azaz nem azt, amelyet most használt), és finoman dörzsölje az oldatot a lencsékre.

Ezt követően öblítse le még egyszer meleg vízzel az üveget, és használjon harmadik tiszta mikroszálas kendőt, hogy a Zavaleta utasításai szerint véglegesen letörölje őket.

Hogyan lehet megelőzni a karcolásokat a szemüvegén

Most, hogy tudja, hogyan lehet megszabadulni a lencséken lévő kisebb karcoktól, beszéljünk akkor arról is, hogyan előzhetjük meg ezek előfordulását. Magától értetődik, hogy a szemüveg biztonságos tárolása megfelelő tokban (vagyis egy kellően nagy, biztonságos és kemény héjú tokban) a legjobb módja annak, hogy megvédje őket, de van más szempont is, amit szem előtt kell tartani.

Néhány tipp, a Washington Eye Doctors jóvoltából:

Legyen óvatos, amikor leveszi a szemüvegét

Kezelje őket a karoknál (más néven a halántéknál) a felni helyett. “Így az ujjai teljesen elkerülik a keretet és a lencse területét, csökkentve annak esélyét, hogy véletlenül megkarcolják őket” – írják . “Emellett, ha mindkét kezével a halántékánál fogja őket, akkor jobb fogást biztosít, így kisebb az esélye, hogy leejtse őket.”

Ügyeljen arra, hogyan helyezi el őket

Mindig úgy tegye le a szemüvegét, hogy a lencséi felfelé nézzenek (kivéve, ha olyan tokban van, amely az ellenkező helyzetet igényli). Ezen túlmenően a legbiztonságosabb pozíció számukra a nyitott és fejjel lefelé fordított kar/halánték, ami a Washington Eye Doctors szerint stabilabbá teszi őket. Ügyeljen arra is, hogy a szemüvegét biztonságos helyre tegye le, ne olyan helyre, ahol könnyen felborulhat vagy véletlenül megsérülhet.

Tisztítsa meg őket megfelelő anyagokkal

Ahelyett, hogy a szemüvegét az ingébe, szalvétába vagy törölközőbe törölné, használjon puha mikroszálas kendőt. Más anyagok koptatóbbak, ami azt okozhatja, hogy tudatlanul megkarcolja a szemüvegét (ami ellentétes a céllal).

Szemüveg
Szemüveg