nyelv tanulás

Mennyi ideig tart egy nyelv megtanulása?
A tudomány megmondja
Mennyi ideig tart a nyelv megtanulása? Ez egy gyakori kérdés azok számára, akik érdeklődnek egy második nyelv megtanulása iránt. Könnyebb elkezdeni, ha tudja, mennyi időbe telhet.
Nyilvánvaló, hogy egy nyelvet megtanulni nehéz. Hónapokig, sőt akár évekig is eltarthat, és ez csak a társalgási szint. Abban az esetben, ha folyékonyan szeretné beszélni a nyelvet, akkor szüksége lesz egy teljes elmélyülésre a szülőföldön!
Kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk, mit szól a tudomány a témához.
Mi történik az agyaddal, amikor új nyelvet tanul?
Egy nemrégiben svéd tudósok által végzett kutatás során kiderült, hogy egy idegen nyelv megtanulása növelheti az agyad méretét. Erre a következtetésre jutottak, miután megvizsgálták egy két nyelvet beszélő emberek agyát.

A résztvevőket két kategóriába sorolták: fiatal katonatanácsadók, akik felismerték a különböző nyelveket, és egy kontrollcsoport orvostudományi hallgatók közül, akik sokat tanultak, de nem kifejezetten nyelveket.
Megállapították, hogy a kontrollcsoport agyi struktúrája változatlan maradt, míg a nyelvtanulók agya a fejlődés szempontjából jelentős jeleket mutatott.

Gyors nyelvtanulók
A Cognition folyóiratban megjelent új cikk Facebook-kvíz alapú módszert használt annak megértésére, hogy az emberek hogyan tanulnak nyelvet , és az életkor milyen hatással van erre a folyamatra.
A tanulmány megállapította, hogy nagyobb az esélye a nyelvi jellegű folyékonyság megszerzésének, ha 18 éves kora előtt kezd el tanulni, mint akkor, ha később. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felnőttek csak azért nem tudják elérni a nyelvi folyékonyságot, mert későn kezdték. A tanulmány megállapította, hogy felnőttek ezrei, akik legalább 20 éves koruk után kezdtek el tanulni, el tudták érni az anyanyelvi szintet. Egy másik friss tanulmány elemezte az összefüggést a kétnyelvűség és egy harmadik nyelv tanulása között, megállapította, hogy azok a hallgatók, akik már tudnak két nyelvet, könnyebben megszerezhetnek egy harmadik nyelvet, szemben azokkal az emberekkel, akik csak egy nyelvet beszélnek.
Mennyi ideig tart egy nyelv megtanulása?
Kétségtelen, hogy különféle tényezők befolyásolják, hogy mennyi időbe telik, különösen, ha a közel natív folyékonyság szintjét kívánja elérni.
Több mint 6000 nyelv létezik, és ezek mind a könnyűtől a nehézig terjednek. Például a spanyol nyelv könnyű lehet az angolul beszélők számára, míg mást, például az arabot, vagy a mandarint, amelyek különböző ábécéket és szimbólumokat használnak, valóban nehezen tudják elsajátítani.
Egy másik fontos tényező, amely befolyásolja a nyelv megtanulásához szükséges időt, az, hogy hogyan választja meg a nyelv megtanulását. Nyelvórák? Alkalmazást vagy online programot használ? Tervezi-e, hogy az érintett országba utazik egy átfogóbb élmény érdekében? A válaszok ezekre a kérdésekre segítenek felmérni, mennyi időbe telik egy nyelv elsajátítása. A Foreign Service Institute (FSI) úgy véli, hogy egy nyelv nehézségének meghatározása elengedhetetlen a megtanulásához szükséges idő kiszámításakor. Itt vannak az általuk létrehozott kategóriák:

I. kategória
Ide tartoznak az angolhoz szorosan kapcsolódó nyelvek, mint a svéd, afrikaans, holland, francia, norvég, román, spanyol, olasz, portugál és hasonlók. E nyelvek elsajátítása körülbelül 575–600 órát, vagy 23–24 hetet vesz igénybe.

II. Kategória
Ide tartoznak az angolhoz némileg hasonló nyelvek, például a német, és becslések szerint 30 hét vagy 750 óra tanulmány szükséges a kívánt folyékonyság eléréséhez.
III. Kategória
Ez olyan nyelvekről szól, amelyek nyelvileg különböznek az angoltól. Ilyen nyelvek a szuahéli, az indonéz és a maláj. 36 hétig vagy 900 óráig tartanak, amíg elsajátítod.
IV. Kategória
Ez a kategória olyan nyelveket tartalmaz, mint hindi, thai, magyar, lett, bolgár, bengáli, nepáli és mások. Lényegében ezeknek a nyelveknek jelentős nyelvi különbségeik vannak, és körülbelül 44 hét vagy 1100 óra szükséges az elsajátításhoz.
V. kategória
Ide tartoznak azok a nyelvek is, amelyek kivételesen nehézek az angol anyanyelvűek számára. Ide tartoznak a koreai, a japán, az arab, a mandarin és a kínai. Körülbelül 88 hét vagy 2200 óra szükséges .
Ne feledje, hogy ezek a kategóriák csak a nyelvtanulás szemléletének egyik módját jelentik, és olyan sok tényező megy bele, hogy sokan nem értenek egyet ezzel a kategorizálással. Ez azonban jó hely a kezdéshez.

nyelv tanulás